Uitvaartbegeleiding in de gemeenten Renkum, Arnhem, Wageningen en Bennekom 

Manier van werken

Eén begeleider

Vanaf het eerste contact tot na de uitvaart heeft u met één en dezelfde uitvaartbegeleider te maken.

Natuurbegraven

Sinds 2012 ligt tussen Arnhem en Ede Natuurbegraafplaats Heidepol. Natuurbegraven betekent een bijzondere laatste rustplaats in de natuur: op een zelf gekozen plek (onder een oude boom of in het open veld) eeuwigdurende rust, waarbij het graf gaandeweg weer één wordt met de natuur. Zo wordt de dood met het leven verbonden.

Ruim de tijd

Er is alle tijd en ruimte om het afscheid op uw eigen manier in te vullen.

Wanneer een naaste overleden is, kunt u contact met mij opnemen. Ik kom dan bij u op het afgesproken moment en leg uit wat er de komende uren en dagen gaat gebeuren.

 

Allereerst  is er de zorg voor de overledene (laatste verzorging, opbaring: thuis of in een uitvaartcentrum). Daarnaast worden in het eerste contact afspraken vastgelegd over de uitvaart (begrafenis of crematie, dag van de uitvaart) en wordt een eerste aanzet voor de rouwbrief gemaakt.


Vervolgens komen in deze en daaropvolgende dagen onder andere aan de orde:
•    Keuze van de kist, mand of wade
•    Plaatsen van een advertentie
•    Vervoer van de overledene
•    Invulling van de uitvaart- of afscheidsdienst
•    Keuze van de muziek
•    Condoleance


We nemen hiervoor ruim de tijd. Niet alle beslissingen hoeven direct de eerste dag genomen te worden. Er is tijd om over een aantal zaken eerst na te denken, voordat u een besluit neemt. 

 

Volgens uw wensen

Bij alle keuzes staan uw wensen centraal. Voor u moet het afscheid van uw dierbare zodanig zijn, dat aan de persoon van de overledene recht gedaan wordt, dat zijn of haar leven doorklinkt in het afscheid en dat het voor ieder een passend afscheid wordt. 
Ik luister aandachtig naar uw wensen en houd rekening met die van de overledene zelf als deze bekend zijn. Ik informeer u in alle openheid en op het juiste moment over de verschillende mogelijkheden en ik denk actief met u mee. Zo kunt u de juiste beslissingen nemen.     

Op deze manier wordt het afscheid tot in detail ingevuld.
Vanaf de melding tot en met het nagesprek heeft u alleen met mij te maken. 
Tijdens de uitvaart ben ik op de achtergrond aanwezig om alles volgens de gemaakte afspraken te laten verlopen.

 

Samen met u

Ik stimuleer de naasten om zoveel mogelijk actief betrokken te zijn bij de uitvaart, zoals helpen met de laatste verzorging, met familie of vrienden de kist dragen of deze samen maken of de tekst van de rouwbrief schrijven. Dit helpt in positieve zin bij het aanvaarden van de dood en het verwerken van het verlies. Als dit niet mogelijk of wenselijk is, kan ik hiervoor uiteraard zorg dragen.